Перейти…
Событие - Новости из первых уст

Friday, April 26, 2024

Чому в Рівному так складно знайти працівників?


Якщо вивчити пропозиції жовтня на популярній в регіоні дошці оголошень OBYAVA.ua, то можна побачити що підприємства Рівного пропонували більш ніж 650 вільних вакансій за різними спеціальностями. Найбільше треба було людей в сфері торгівлі, обслуговуванні, експлуатації та контролю технологічного устаткування. За статистикою на одне вільне місце приходиться три безробітні людини.

В сферу торгівлі люди працювати йти не поспішають. Якщо дивитись на заробітну плату, то найбільше отримують начальники виробництва, їх заробітна плата складає приблизно 23 000 грн.

Десь 10 000 грн можуть заробляти в’язальники жгутів, кабелів, шнурів. Ті, хто працює на державному підприємстві можуть отримувати 9500 грн. В середньому розмір заробітної плати по Рівному складає 9400 грн.

Чому вакансій багато, а бажаючих працювати нема

Справа в тому, що на ринку праці ситуація з кожним роком стає складною. Як тільки починається сезонна робота в Польщі, то всі намагаються поїхати з України. Коли ці роботи закінчуються, деякі люди знаходять іншу роботу і вже не повертаються додому.

Дещо змінила звичну ситуацію пандемія COVID-19. Частина заробітчан залишилась вдома, та почала штурмувати вітчизняний ринок праці. А це не змогло не спровокувати зниження оплати праці та зменщення кількості вакансій в регіоні.

Якщо уважно все прорахувати, то можна зробити висновок, що за кордоном заробити можливо все те, що і дома. Наприклад, треба враховувати витрати на проживання в чужій країні, харчування і дорогу. Добре заробляти за кордоном зможуть тільки провідні фахівці, або люди з сспецефічними навичками. Їх заробітна плата там складатиме 2000 доларів, в Україні таких грошей заробити майже неможливо.

На OBYAVA.ua в Рівному, порядку 120 роботодавців кожен день залишають свої заявки на пошук спеціалісті, при чому потребуються не тільки люди для брудної роботи, а й керівники. Але, як свідчить статистика сайту, люди не поспішають працювати навіть за 10000 грн. на місяць, щоб дізнатися про роботу звертаються не більш двох людей, що дуже мало.

Ситуація ускладнюється тим, що сусіднім країнам вигідно мати завжди під рукою таких робітників. Ось наприклад, Німеччина спростила в’їзд для робітників. Особливо це подобається фахівцям з України, вони можуть спокійно працювати. Якщо раніше, роботодавець перевіряв, чи не потрібне робоче місце громадянину ФРН, то тепер він може брати на роботу того, хто йому найбільш сподобається.

Тепер іноземці які добре володіють німецькою мовою і мають кваліфікацію можуть вільно приїхати до ФРН, знайти роботу та бути там до тих пір, поки її не знайдуть, на це дається півроку.

На сьогоднішній день там потрібні програмісти та ІТ – технологи. Українці в цьому добре розбираються, тому молоді спеціалісти не сидять вдома, а їдуть заробляти гроші.

В Німеччині багато вакансій залізничників, логістів, потрібні фахівці в машинобудуванні та в відділах збиту. Є попит на медсестер, санітарів. Останнім часом в Німеччині потрібні інженери-електрики.

Можна сміливо робити висновки, що проблема з кадрами всюди і Рівненська область не є винятком. Українці їдуть працювати в Польщу, а самі поляки намагаються влаштуватися на роботу в Англії чи Франції. Громадяни крайни не бажають працювати на рідній землі тільки тому, що намагаються знайти роботу з більшою заробітною платою.

Больше историй из Общество

About writer,